Cholesterol gevaarlijk? Nee cholesterol is juist belangrijk voor ons!
Waarom dan die onterechte angst voor cholesterol? Moeten we minder vet eten of kan het cholesterol verhogen door andere oorzaken?
Ik probeer het in deze blog zo duidelijk mogelijk uit te leggen en je zult je waarschijnlijk verbazen!
Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever, maar liefst 70 tot 80%. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding.
Het is toch heel onlogisch om bang te zijn voor cholesterol als je eigen lichaam dat aanmaakt?
Kijk maar naar onze hersenen, deze bestaan voor bijna 60% uit cholesterol
Uit een recent onderzoek is gebleken dat hoogbejaarde mensen met hoge cholesterolniveaus de minste kans hebben op dementie of een cognitieve achteruitgang. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Icahn School of Medicine in New York.
Ga je de cholesterol verlagen met statines, is er een grotere kans op Alzheimer en Parkinson. Vooral het zogenaamde slechte cholesterol, het LDL, blijkt juist de hersenen te beschermen!
Maar cholesterol slaat toch neer als plaque in de aderen?
Ja dat kan, maar dat komt niet door een te hoog cholesterol, maar door oxidatieve stress en dat ontstaat door de consumptie van suikers en andere zogeheten snelle koolhydraten.
Bij de verbranding van deze koolhydraten ontstaan vrije radicalen en deze laten het cholesterol oxideren in de aderen en dat is wel gevaarlijk. Daarbij komt ook nog eens dat juist suikers de hoeveelheid cholesterol laten stijgen en niet eieren of vlees!
Maar hoe komt het dan dat suikers en die andere verkeerde koolhydraten het cholesterol laten stijgen?
Geraffineerde koolhydraten zoals suikers bevatten geen vezels waardoor je suikerspiegel sterk gaat stijgen. Je alvleesklier moet dan relatief veel insuline aanmaken. Maar insuline laat ook je cholesterol stijgen, dus hoe meer suiker je eet, hoe meer cholesterol en vrije radicalen en dat vergroot de kans op hart-en vaatziekten.
Het is van cruciaal belang om genoeg vezels te eten, deze zitten in onbewerkte plantaardige producten zoals groente, fruit, noten en zaden. Eet je genoeg vezels en weinig snelle koolhydraten, blijft je suikerspiegel laag.
Eet je daarentegen weinig vezel en veel snelle koolhydraten vergroot je de kans op gewichtstoename, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een te hoge suikerspiegel, wat weer op ten duur diabetes type 2 kan veroorzaken.
Enkele voorbeelden van deze snelle koolhydraten zijn alle vormen van suiker, pasta`s, witte rijst, witte meelproducten en vruchtensappen.
Maar waarom schrijven artsen dan statines voor bij een verhoogd cholesterol?
Deze vraag krijg ik vaker van mijn cliënten. Mij verbaasd dat ook, of de farmaceutische industrie daar (deels) achter zit? Ik weet het niet.
Feit is wel dat men moet stoppen om het cholesterol de schuld te geven en moeten beseffen dat wij per hoofd van de bevolking 120 gram suiker per dag eten. Dat komt neer op 43 kilo per jaar oftewel 12.000 klontjes!!
Dat is een schrikbarende hoeveelheid en niet vreemd dat wij in Nederland steeds zwaarder en zieker worden.
